Alle blir i nord

17. juni i år fikk 11 nye tannleger sitt vitnemål som dokumenterer at de har tatt mastergraden i odontologi ved Universitetet i Tromsø. Det ser ut til at alle tar seg jobb i nord.

Første kull med vitnemål som viser fullført tannlegeutdanning i Tromsø.

Av de 11 første tannlegene som har gjennomført sine studier i Tromsø hadde ni takket ja til jobb da vitnemålet ble delt ut. Syv skal jobbe i Troms, én i Nordland og én i Finnmark. Syv skal jobbe offentlig og to privat. Alle 11 har hatt flere jobbtilbud å velge i, og to hadde ennå ikke bestemt seg den 17. juni. Men det ligger an til at alle blir i nord.

Det var en fin seremoni rundt avslutningen av fem års studier for de første odontologikandidatene i Tromsø.

Instituttleder Harald Eriksen ønsket velkommen og snakket litt om milepælene for odontologistudiet i Tromsø, siden stortingsvedtaket ble fattet i 2002. Det gikk fort, når man først satte i gang. Halvannet år senere, høsten 2004, begynte de første studentene. I 2005 var tomten hvor TANN-bygget står i dag bare myr og bjerkeskog. I 2007 flyttet man inn i det fine nybygget.

Rektor Jarle Aarbakke gikk lenger tilbake i tid i sin tale, og minnet om Rud-komiteen som allerede i 1965 konkluderte med at det skulle etableres fullverdig medisin- og odontologiutdanning ved Universitetet i Tromsø. – Det har tatt sin tid, slo han fast, mens prodekan for undervisning, Nils-Erik Huseby roste det første kullet tannlegestudenter:

– Det er forskjell på kull, og dere er et godt kull, sa han, om de første tannlegene fra Tromsø. De har vært et foregangskull og til stor nytte for fakultetet

Camilla Bomstad, som har vært tillitsvalgt for studentene gjennom hele studiet, holdt tale på vegne av hele kullet. – Gjennomgangsmelodien har vært at det blir bedre for dem som kommer etter oss, sa hun, men når det kommer til stykket har det ikke vært så verst å være oss heller. Og nå skal vi gjøre skam på alle fordommer og skepsis, og vise at Tromsø kan utdanne like gode tannleger som andre steder.

Professor Arne Hensten tok i mot en veggklokke i granitt med inskripsjon fra 04-kullet. Den skal henges opp godt synlig, slik at ingen skal glemme det første tannlegekullet fra Tromsø.

Professor Arne Hansteen skal henge gaven fra Tromsøs første tannlegekull godt synlig i TANN-bygget i Breivika.

De 11 kandidatene er historiske på flere måter. De blir ikke bare de første, men også de eneste tannlegene som uteksamineres fra Det medisinske fakultet i Tromsø. Fra og med høsten 2009 skifter fakultetet navn til Helsevitenskapelig fakultet og inkluderer alle høyskoleutdanningene, inkludert tannpleierutdanningen. Med dette skriver Universitetet i Tromsø historie – igjen.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi